Kirkels Internet Marketing
Image default
Bedrijven

Participeren binnen een bepaalde gemeente

Je merkt het misschien wel binnen je eigen gemeente of je hebt het ooit ergens anders gezien: gemeentes doen steeds meer pogingen om burgers te laten participeren. Dit gaat helaas niet altijd zoals gepland. Dit heeft een simpele reden. Veel burgers weten niet precies wat participeren inhoud en wat ze ermee kunnen doen. Dat is te snappen aangezien participatie een vrij nieuw begrip is. Dit is aan de ene kant erg jammer, aangezien je als participerende burger veel kunt betekenen voor je eigen gemeente. Maar hoe meet je nu precies wat participatie voor je kan doen?

 

 

Fase 1

Voordat er maar iemand kan participeren, voordat ambtenaren jou inschakelen om actie te ondernemen moet er natuurlijk wel een probleemstelling zijn. Bijvoorbeeld een tekort aan parkeerplaatsen in een bepaald gebied van de gemeente. Maar een probleemstelling hoeft niet altijd negatief te zijn. Het kan ook zo zijn dat de gemeente een bepaald budget heeft vrij gemaakt voor de aanleg van een nieuw park en dat ze meningen en hulp nodig hebben. Fase 1 van participeren is misschien wel dé belangrijkste fase in het hele proces. Dit is namelijk het moment dat de gemeenten voor hun zelf gaan bepalen wat ze precies van jou, de burger, moeten verwachten.

 

Uitnodiging

Wanneer dit allemaal geregeld is, moeten de burgers worden uitgenodigd, en dit klinkt een stuk gemakkelijker dan dat het is. Er moet een doelgroep worden bepaald, De gemeente kan natuurlijk niet met iedereen spreken. Even terugkomend op het voorbeeld van het park. Er was een budget vrij gekomen en er is input nodig over hoe dit budget besteed moet gaan worden. Ga je dan als gemeente met jongeren in gesprek of met voornamelijk oudere mensen? Of praat je alleen met de mensen die in de buurt van het parkje wonen? Zelfs wanneer dit bepaald is ben je er nog niet. Het is namelijk geen zekerheid dat de uitgenodigde groep jouw uitnodiging met een ja accepteert. Vaak worden er geprobeerd de mensen bij elkaar te krijgen in een vergaderzaal of iets dergelijks. Om dit te vereenvoudigen is er nu de gemeentepeiler applicatie.

 

https://www.gemeentepeiler.nl/participatie/