Kirkels Internet Marketing
Image default
Hobby en vrije tijd

Het bepalen van de slijphoek voor slijpsteen

Het bepalen van de juiste slijphoek voor uw steen is een belangrijke stap in het slijpen van uw gereedschap. Dit artikel geeft de nodige informatie voor het identificeren van uw beitel, slijpsteen en slijpschijf. Ook zullen we uitleggen hoe je vertandingen gebruikt. Daarna zullen we behandelen hoe je de punt van je lemmet moet slijpen. Als je de juiste hoek hebt gevonden, ben je klaar om te slijpen.

 

Het identificeren van een slijpsteen

Het belangrijkste kenmerk van een slijpsteen is het type slijpmiddel. Er zijn vier hoofdtypen slijpkorrels: aluminium oxide, keramisch aluminiumoxide, zirkonisch aluminiumoxide, en siliciumcarbide. Elk heeft unieke eigenschappen en voordelen, dus het is belangrijk om het juiste type voor uw werkstuk te kiezen. Aluminium oxide is het meest voorkomende slijpmiddel, en is ideaal voor het slijpen van legeringen met een hoge treksterkte.
Het identificeren van een wetsteen

Als u uw messen wilt slijpen, is het identificeren van een wetsteen voor slijpsteen essentieel. Hoewel de term “wetsteen” oorspronkelijk verwees naar een steen gemaakt van water, wordt deze term nu gebruikt om alle slijpstenen te beschrijven die wrijving en slijpen gebruiken om door materialen te snijden. Er zijn twee hoofdtypen wetstenen: olie- en waterstenen. Hoewel oliestenen zachter zijn dan waterstenen, kunnen ze nog steeds worden gebruikt om te slijpen.

Wetstenen voor het slijpen van messen zijn vaak rechthoekig van vorm, maar zijn er in vele vormen, maten en samenstellingen. Sommige zijn plat en andere zijn gevormd om complexe randen te snijden. Ze zijn gemaakt van zowel natuurlijke als kunstmatige materialen. De grootte van de deeltjes waaruit de steen bestaat wordt “korrelgrootte” genoemd, en hoe kleiner de deeltjes zijn, hoe fijner de afwerking. Om een wetsteen te identificeren, is het belangrijk te weten welke maat hij heeft.

Een beitel identificeren

Het identificeren van een beitel voor slijpstenen is niet moeilijk. Beitels hebben verschillende vormen en maten en kunnen worden gekenmerkt door spanen, scheuren of afschilferingen. Het is belangrijk om de scherpte van de beitel te herstellen en een niet-gemarkeerde beitel als verwijzing te gebruiken. Sommige beitelsets bevatten een profielmeter, die helpt bij het bepalen van de schuine hoek.

De vorm van een beitel kan ook worden bepaald door de manier waarop de kop is gevormd. Koude beitels zijn zachter dan geslepen beitels. De koppen van deze beitels zijn afgeschuind om de vorming van een paddenstoelvorm te vertragen. Deze afgeschuinde koppen voorkomen dat de paddenstoelvorm ontstaat als er op de beitel wordt gehamerd of geslagen. De kop van een beitel moet zacht zijn, om te voorkomen dat hij splintert.

Het slijpen van beitels met een slijpsteen kan een blad met een vierkante rand opleveren, wat de meeste houtbewerkers verkiezen. Hoewel het niet nodig is om een slijpsteen te gebruiken op geslepen beitels, helpt een hoongeleider u om de juiste slijphoek te bereiken. De hoek moet tussen 20 en 35 graden zijn. Na het slijpen kunt u de afschuining met een doek afvegen.

De vertanding van een beitel herkennen

Het identificeren van een beitelkarteling voor slijpsteen vereist enige kennis van hoe het werkt. De snijkant van een beitel beweegt bij elke hamerslag. Een beitel met de juiste hoek van de snijkant zal het afgewerkte oppervlak volgen van het materiaal dat hij snijdt. Anders kan een beitel met een verkeerde hoek in het werkstuk gutsen. Wanneer u steen slijpt, moet u de hoek van de snijkant van de beitel meten en controleren op oneffenheden voordat u een werkstuk probeert te slijpen.

De eerste stap is het controleren op de aanwezigheid van een microvoeg. Een microbeitel is een kleine afschuining aan het einde van de schuine kant. De microschuinte bespaart veel tijd bij het slijpen. Hij vereist echter meerdere slijpbeurten, en wordt uiteindelijk vlak, net als de rest van de afschuining. Eenmaal geïdentificeerd, kunt u een slijpsteen gebruiken om het te verwijderen.