Kirkels Internet Marketing
Image default
Dienstverlening

Gelaagd glas en de toepassingsmogelijkheden

Grote glaspartijen worden steeds vaker gebruikt in de moderne architectuur. Volwaardige ramen, glazen plafonds, glazen gevels en serres zijn tekenen van een nieuwe ruimtelijke filosofie. Om niet alleen mooi, maar ook veilig te zijn, bevelen deskundigen het gebruik van speciaal gelaagd glas aan.

Gelaagd glas is een reeks glasplaten die met behulp van een bepaalde temperatuur en druk met een folie (polyvinyl butyral – PVB) worden verlijmd. Glas dat op deze manier is gelijmd, lijkt op gewoon glas. Het belangrijkste kenmerk is dat dit glas, zelfs bij breuk, niet versplinterd, het blijft intact – en beschermt zo tegen mogelijke verwondingen. Met andere woorden, gelaagd glas is het enige betrouwbare glas met bijzondere prestatiekenmerken.

 

Voornaamste toepassingen

Daken, balkonafscheidingen, ramen onder de vloer en erkers, deuren en scheidingswanden. Gelaagd glas wordt ook gebruikt voor producten voor speciale doeleinden: buiten liften, sports complex, vloeren en trappen, onderwater ruimten, aquaria, spiegels, kogel- of inbraakwerende ruiten, versterkte geluidsisolatie.

Dit materiaal kan in musea, bankgebouwen opgeslagen kostbaarheden of andere waardevolle goederen beschermen tegen gewapende aanvallen en de veiligheid waarborgen van mensen die in deze faciliteiten werken.

 

Preventie van ongevallen

Glazen constructies zijn esthetisch, comfortabel en praktisch, maar er is geen garantie dat glas niet breekt bij een mechanische impact. Het beperken van het risico op ongevallen bij de beglazing van gebouwen is een belangrijke factor. Gebroken glas creëert scherven met scherpe randen, die vaak de oorzaak zijn van ongevallen en uiterst pijnlijke gevolgen kunnen hebben.

Dit type glas moet worden gebruikt op plaatsen zoals toegangsdeuren, trappen of badkamers met douche. Alle nadelen van gewoon glas worden geëlimineerd door laminering. Bij een opzettelijke of toevallige botsing kan gelaagd glas breken, maar de glasscherven hechten zich stevig aan de folie en vallen niet uit de kozijnen. Zo wordt het risico op ongevallen sterk verminderd.

 

Bescherming tegen de zon

Gelaagd glas beschermt het pand tegen schadelijke ultraviolette stralen en heeft daardoor geen negatief effect op de planten in de ruimte. Integendeel, dit soort glas wordt vaak gebruikt in serres om de bladeren van planten te beschermen en hun voortplanting te bevorderen.

 

Breed scala aan kleuren

Tot dusver werd een beperkt kleurengamma gebruikt voor externe en interne glaselementen: hoofdzakelijk groen, blauw, roze en bruin. Verschillende kleuren PVB-folie bieden de mogelijkheid om het gamma gekleurd glas aanzienlijk uit te breiden.

Architecten kunnen verschillende lichtdoorlatend heden bereiken zonder de dikte van het glas of de constructie van het object te veranderen. Het gebruik van gekleurde PVB-folies kan zeer interessante oplossingen opleveren voor gevels en interieurs van gebouwen. PVB-folies voor gevels zijn UV-bestendig.