Kirkels Internet Marketing
Image default
Zakelijke dienstverlening

De juiste verlichting voor iedere werkplaats

Op zoek naar goede verlichting? Wij vertellen u meer over CRI LED en andere belangrijke waarden wat betreft werkplaats LED verlichting.

In een vorig artikel met als topic LED verlichting bedrijfshal hadden we het over de Colour Rendering Index oftewel CRI. We gaven de volgende aanwijzing:

– CRI 60 tot en met 79 staat voor een redelijke kleurweergave;

– CRI 80 tot en met 89 staat voor een hoge kleurweergave;

– CRI van 90 en hoger staat voor een excellente, natuurgetrouwe kleurweergave.

In de meeste gevallen zijn CRI 80-89 LED-lampen voldoende. Gaat het om showrooms en winkels dan wordt eigenlijk altijd gekozen voor CRI 90 en hoger. Logisch: de klant moet goed kunnen zien wat hij koopt. Bepaalde beroepen vragen ook om lampen met een excellente kleurweergave. Een voorbeeld: spuitcabines in de automotive branche zijn standaard uitgerust met CRI 90+ LED’s. Er wordt heel precies en minutieus gewerkt; perfect zicht (en dus licht!) is essentieel. De CRI-waarde wordt overigens berekend door het meten van de kleurweergave bij 8 referentiekleuren (R1 tot en met R8). Hiervan wordt vervolgens het gemiddelde genomen en dat is het CRI-getal dat op de lamp of op de verpakking komt te staan.

CRI moet niet verward worden met de kleurtemperatuur van een lichtbron. De kleurtemperatuur, ook wel aangeduid als lichtkleur, zegt iets over de sfeer van het licht. De lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin (inderdaad vernoemd naar de Britse natuurkundige Lord Kelvin, William Thompson). Een indicatie van Kelvin:

– 1000 K staat voor kaarslicht;

– 2000 K is te vergelijken met het licht tijdens een zonsopgang;

– bij 2700 K moet u denken aan extra warm wit licht;

– een 3000 K lamp geeft warm wit licht af;

– 4000 K betekent natuurlijk wit licht;

– 5000 K komt overeen met daglicht;

– een 6500 K lamp zorgt voor koel wit licht;

– een K waarde die tussen 7000 en 10.000 ligt, kunnen we gelijkstellen aan fel zonlicht.

Interessant toch CRI en Kelvin? Als u er meer over wilt weten, kunt u contact opnemen met LED-expert LED Design Holland. Deze Bredase firma is met name werkzaam in de zakelijke branche (industriële lampen, kantoorarmaturen, horeca verlichting, winkel en showroom LED’s). U bereikt LED Design Holland via 076 – 888 000 en info@leddesignholland.nl.

https://www.leddesignholland.nl/