Kirkels Internet Marketing
Image default
Onderwijs

Workshop muziek activiteit, net dat ietsje meer

Een muziek activiteit in je school organiseren? Talloze mogelijkheden

Ben je als schoolhoofd een voorstander van creativiteit, plezier en bijzondere leermomenten? Een muziek activiteit organiseren is dé manier om je leerlingen eens wat anders te bieden. De reguliere muzieklessen geven aan kinderen de mogelijkheid om te zingen en een muziekinstrument te bespelen. En misschien komt er ook wel een dansje bij te pas. In een workshop muziek gaat het nog actiever. Het schrijven van een song, het ontdekken van lipdubben of zingen in een musical zijn leuke activiteiten die een nieuwe wereld voor het kind openen. Hoe vaak dit gebeurt, hangt van school tot school af.

Het verplichte vak ckv, hoe in te vullen?

In sommige studierichtingen, namelijk in de bovenbouw van havo en vwo is het vak culturele kunstzinnige vorming verplicht. Maar hoe realiseer je dat in jouw school? Ga je aan de slag met je eigen leraars en leraressen of schakel je een externe organisatie in? Een externe organisatie die vormgeeft aan je ckv brengt een nieuwe kijk op de zaak. Professionele organisaties die culturele workshops bieden, blijven op de hoogte van de trends. Je krijgt een heel uitgebreid aanbod en de workshops kunnen op maat worden gemaakt. Je kunt inspelen op de periode van het jaar: Carnaval, Pasen, Kerst, Nieuwjaar… Of je gaat rond een bepaald thema werken. Denk dan aan humor en slapstick, hoe omgaan met rassendiscriminatie of het thema vrijheid. Een muziek activiteit kadert volledig in het kader van ckv en kan perfect met andere disciplines gecombineerd worden.

Bepaal je culturele aanbod in je school

Hoe veel cultureel aanbod je in je school wil en hoe ver je hierin wil gaan, kun je zelf bepalen. Ga bijvoorbeeld samenzitten met je lerarenkorps en hou een brainstorm: wat zijn de mogelijkheden, wat is er geschikt voor je leerlingen, hoe vaak wil je cultuur aan bod laten komen? Hoe je het verder uitwerkt? Ook daar heb je verschillende mogelijkheden. Ga je voor enkele uurtjes per jaar in de vorm van een korte workshop, ga je voor meerdere workshops (lessenreeks) of wil je een heuse culturele activiteitendag voor de ganse school? Er is geen perfect antwoord op deze vragen. Eén ding is zeker: cultuur is verrijkend, ook voor kinderen!

https://kleinkunstig.nl