Kirkels Internet Marketing
Image default
Bedrijven

Een mes slijpen met wetstenen

Een wetsteen is een van de oudste methoden om een ​​mes te slijpen. De steen heeft een ruwe structuur en als het mes erop wordt bewogen, wordt het mes scherper. Slijpen met een wetsteen vereist veel oefening of meerdere gereedschappen.

Slijpsteen van olie of water?

Er zijn verschillende soorten stenen, die allemaal op verschillende manieren moeten worden gebruikt. Eén ding hebben ze gemeen, dat is het gebruik van smeermiddelen. Meestal is dit water, zoals de meeste Japanse stenen en Belgische brokken. Amerikaanse edelstenen worden gebruikt in combinatie met olie. Er is geen verschil in de effecten van stenen. Smeermiddelen worden gebruikt om schuurpasta’s te maken. Dit zorgt voor snellere en betere resultaten.

Voor een wetstenen set is het belangrijk dat er altijd water op de steen staat. Tijdens het maalproces viel de granaat van de steen en vormde samen met het water een maalpasta. Japanse edelstenen moeten voor gebruik worden geweekt en vervolgens door water worden opgenomen. Wanneer het water of de olie troebel wordt, is een scherp geslepen pasta duidelijk zichtbaar.

Welk graan moet ik gebruiken?

Alle wetstenen hebben verschillende texturen. Dit is hetzelfde als schuurpapier gebruiken. Hoe grover de korrel, hoe meer materiaal er wordt verwijderd. Hoe fijner de korrel, hoe gladder het resultaat. Welke korrel je het beste kunt gebruiken, hangt af van de staat van het mes. Als het mes echt bot is, kun je beginnen met ruwe korrels, zoals de ruwe kant van Cotcarb. Zodra er voldoende materiaal is verwijderd, schakelt u over op fijnere stenen. Dit gaat door totdat de beste stenen op zijn. Ten slotte kunt u ook een bandpolijstmes gebruiken.

https://www.vdnkitchen.nl/collections/wetstenen-set