Kirkels Internet Marketing
Image default
Dienstverlening

De werkzaamheden van de elektricien

Een elektricien is een vakman die gespecialiseerd is in het installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties. Dit kan zowel voor particulieren als voor bedrijven zijn. Een elektricien kan werken in verschillende werkomgevingen, zoals in huizen, kantoren, winkels, fabrieken en andere gebouwen. De elektricien is te vinden op zowel bouwlocaties voor de installatie van een elektriciteitsnet of in huizen, kantoren of winkels om het bestaande net te repareren of te vervangen. Alles wat met elektriciteit te maken heeft wordt dus geïnstalleerd, onderhouden en vervangen door de elektricien.

Wat doet de elektricien?

Het installeren van elektrische installaties: dit houdt in het aanleggen van elektrische leidingen, het installeren van groepenkasten, meterkasten, stopcontacten, verlichting en andere elektrische componenten. Vervolgens zal de elektricien zich ook bezighouden met het onderhouden en repareren van de elektrische installaties: het uitvoeren van periodiek onderhoud aan elektrische installaties, het vervangen van defecte componenten en het oplossen van problemen met elektrische installaties vallen dus onder de werkzaamheden.

Advies geven: een elektricien kan ook advies geven aan klanten over hoe ze het beste gebruik kunnen maken van hun elektrische installatie, bijvoorbeeld door het aanleggen van extra stopcontacten of het plaatsen van zonnepanelen.

Het werken volgens veiligheidsvoorschriften: een elektricien moet zich altijd houden aan de geldende veiligheidsvoorschriften om te zorgen dat elektrische installaties veilig en betrouwbaar functioneren.

Je wilt elektricien worden

Om elektricien te kunnen worden, is het nodig om een opleiding te volgen en te slagen voor een erkend examen. Dit kan een mbo- of hbo-opleiding zijn, afhankelijk van de wensen en ambities van de elektricien. Een elektricien moet ook regelmatig bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technieken, het is dus belangrijk dat je leergierig bent en open staat voor bijscholing.

Als elektricien is het belangrijk om secuur te werken, goed te kunnen communiceren en om problemen op te lossen. Ook is het nodig om fysiek in staat te zijn om werkzaamheden uit te voeren, zoals het tillen van zware materialen of het werken op hoogte. Niet voor mensen met hoogtevrees dus!